Imagináció Mérnökiroda logó

Zajvédelmi hatásterület lehatárolás
hangterjedés modellező, zajtérkép készítő szoftver

NOISEMOD hangterjedés modellező szoftver


A szoftver az MSZ 15036:2002 szabvány illetve a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet (a zajkibocsátási határértékek megállapításának, valamint a zaj- és rezgéskibocsátás ellenőrzésének módjáról) alapján számítja a hangnyomásszinteket a megadott vizsgálati pontokban, illetve a receptorháló észlelési pontjain.
A támogatott számítási módok:
Számítási mód
1. Vizsgálati pontokra történő számítás
2. Hangnyomásszintek számítása a receptorháló pontjaira
A számításnál a közvetlen terjedés mellett az épületekről, falakról és vízszintes felületekről történő első hangvisszaverődést veszi figyelembe a szoftver, továbbá a falak és épületek hangárnyékoló hatását. A szabványban megadott, a negatív akadályokra vonatkozó számítási módszereket azok bizonytalansága miatt nem implementáltuk, ettől eltekintve a leggyakoribb esetekben használt korrekciókkal számol a szoftver, melyek a következőek:
  • Kd: távolsági csökkenés
  • KL: a levegő hangelnyelő hatása (10 °C és 70% páratartalomra vonatkoztatva)
  • Km: talaj és meteorológiai viszonyok
  • Ke: falak és épületek zajárnyékoló hatása
  • Kl: útszakaszoknál egy adott receptorpontból a rálátási szög hatása
  • Kr,több: sűrűn beépített környezetben a többszörös hangvisszaverődést jellemző korekció
  • Knöv: növényzet (növénytömb) zajcsillapító hatása

A számítás eredményeként előálló adatok átlagolási ideje megegyezik a forrásadatok átlagolási idejével. A hangfrekvenciától is függő korrekciós tényezők számítása egyelőre az ipari alkalmazásoknál jellemzően figyelembe vett 500 Hz-es frekvenciára vonatkozóan történik.

A szoftver a következő forrásokat képes kezelni:
Forrás típus Térképi alak Paraméterek
Pont pont azonosító, EOVx, EOVy, kibocsátási magasság, LW [dB(A)]
Közlekedési vonalforrás vonal azonosító, EOVx1, EOVy1, EOVx2, EOVy2, kibocsátási magasság, Lp(ref_tav) hangnyomásszint a referenciatávolságban [dB(A)], referenciatávolság, Kr,több korrekció
Területi poligon azonosító, sarokpontok, kibocsátási magasság, LW_össz [dB(A)]
Homlokzati vonal
(függőleges téglalap)
azonosító, homlokzati X koord., homlokzati Y koord., szélesség, magasság, Lp(diffúz) [dB(A)] a belső helyiség diffúz téri hangnyomásszintje, R a homlokzati elem hanggátlása
A forrásokon kívül az alábbi térbeli elemeket lehet definiálni:
Fedvény Térképi alak Paraméterek
Vizsgálati pont pont azonosító, EOVx, EOVy, észlelési magasság
Fal (zajgátló fal) vonal azonosító, EOVx1, EOVy1, EOVx2, EOVy2, falmagasság, hangelnyelés
(hanggátlás, árnyékolt források)
Épület poligon azonosító, magasság, sarokszám, sarokpontok(EOVx és EOVy)
Növényzet poligon azonosító, magasság, sarokszám, sarokpontok(EOVx és EOVy)
Vízszintes hangvisszaverő felület poligon azonosító, elhelyezkedési magasság, hangelnyelés, sarokpontok(EOVx és EOVy)
A NOISEMOD szoftvert egyrészt PC-s verzióban (árak) forgalmazzuk, másrészt az ON-LINE Hatásterület Modellező Rendszerünk része, ahol eseti díjfizetéssel készíthetőek hatásterület számítások.

Megfelelő érdeklődés esetén a továbbfejlesztett verzióba tervezünk beépíteni olyan lehetőségeket, hogy oktáv vagy tercsávos kibocsátási adatokat és a megítélési időnél rövidebb működési időket is meg lehessen adni.

A 284/2007. (X.29.) Korm. rendeletben szereplő, a zajvédelmi hatásterület határára vonatkozó – véleményünk szerint nem minden élethelyzetben egyértelmű – feltételek a településrendezési tervek szerinti területi besorolások függvényében határozzák meg a keresendő határvonalat, melynek értelmezése így az automatikus számítást meglehetősen bizonytalanná teszi, ezért ezen funkciót egyelőre nem implementáltuk a rendszerben. Ehelyett a receptorhálóra történő modellezés eredményeiből választható ki minden irányban az az izophon görbe, amelyik a rendeletben megadott határfeltételeknek a leginkább megfelel.