Imagináció Mérnökiroda logó

Zajvédelmi hatásterület lehatárolás
hangterjedés modellező, zajtérkép készítő szoftver

Zajvédelmi hatásterület számítás
NOISEMOD dobozos szoftver vásárlás

Noisemod zajszint számító PC-s szoftver

Zajforrások által létrehozott zajterhelés számítása az MSZ 15036:2002 szabvány illetve a 93/2007. (XII. 18.) KvVM rendelet szerint

Az itt kínált rendszer célja egy olyan könnyen kezelhető eszközt adni a környezetvédelmi szakemberek kezébe, amellyel ipari vagy közlekedési létesítmények, illetve új beruházások hatástanulmányainak vagy építési engedélyterveinek zajvédelmi szakvélemény részeinek elkészítése gyorsan és hatékonyan lehetővé válik. A szoftver jelenlegi formájában az alábbi főbb funkciókat támogatja:

 • pont-, vonal-, területi és függőleges felületi források által kibocsátott zaj terjedésének teljes körű vizsgálata a környezet geometriai adottságainak részletes figyelembe vételével (árnyékolás, látószögek)
 • zajgátló falaknál hangelnyelés és hanggátlás figyelembe vétele
 • a környezeti zajterhelés ábrázolása izophon vonalakkal, digitális térképre vetíthető formában
 • a környezeti zajterhelés ábrázolása színátmenetes raszterképen, digitális térképre illeszthető formában
 • számítás részletezése vizsgálati pontokra szöveges formátumban
 • a források térképi adatai dxf-ből importálhatóak a bemeneti fájlba
 • futtatási idő becslésének lehetősége, hogy tervezni lehessen a hosszú ideig tartó futtatásokkal
 • automatikus biztonsági részeredmény-mentés a hosszú ideig tartó számításoknál
 • együttműködés az ON-LINE rendszerrel, könnyű adatátvitel,
 • szoros együttműködés a Quantum GIS térinformatikai szoftverrel, ahol néhány kattintással létrehozható egy projekt a szükséges forrásfedvényekkel és az adatok bevitelét követően a számítás és térképre vetítés is néhány kattintással megtörténik,
 • 64 bites verzió, amely a legmodernebb Windows 10 verziókon is stabilan működik.

A 284/2007. (X.29.) Korm. rendeletben szereplő, a zajvédelmi hatásterület határára vonatkozó – véleményünk szerint nem minden élethelyzetben egyértelmű – feltételek a településrendezési tervek szerinti területi besorolások függvényében határozzák meg a keresendő határvonalat, melynek értelmezése így az automatikus számítást meglehetősen bizonytalanná teszi, ezért ezen funkciót egyelőre nem implementáltuk a szoftverben. Ehelyett a receptorhálóra történő modellezés eredményeiből választható ki minden irányban az az izophon görbe, amelyik a rendeletben megadott határfeltételeknek a leginkább megfelel.

A szoftver a korábbi fejlesztésű AIRCALC szoftver keretrendszerére épül, ezért mindkét modellező szoftver hasonló módon használható. Egy kontúrozó szoftver (gnuplot 4) segítségével és saját fejlesztésű konverziós programok közreműködésével a szoftver a zajterhelési képet is előállítja igény szerint DXF formátumban vagy raszterkép formájában, amelyek ezután bármely térinformatikai rendszerbe integrálhatóak.

A szoftver működéséhez MS Windows operációs rendszer szükséges. Megrendelési szándékát az alábbi táblázatban látható bevásárlókosár segítségével tudja jelezni. Ha megadja elérhetőségét, akkor küldünk egy hivatalos ajánlatot, amelynek elfogadásakor egyeztetjük Önnel a telepítés időpontját és körülményeit. Minden megrendeléshez ajándékba adjuk a helyszíni telepítést, illetve egy személyes konzultációt, amelyen a szoftver használatának alapjai elsajátíthatóak!


NOISEMOD szoftver árlista (nettó árak)

Csomagnév, 3.7 verzió Ft / PC licenc
Teljes verzió
(összes típusú forrás)
950.000 Ft
megrendelem

Az ár egy PC-re történő regisztrációt tartalmaz. Több számítógépre történő telepítéshez a további regisztrációkat egyedi megállapodás alapján tudunk biztosítani.


A szoftver telepítője letölthető innen: NOISEMOD telepítő.