Imagináció Mérnökiroda logó

Zajvédelmi hatásterület lehatárolás
hangterjedés modellező, zajtérkép készítő szoftver

NOISEMOD hangterjedés és zajvédelmi hatásterület számító szoftver - működési leírás


Az Imagináció Mérnökiroda Kft. által fejlesztett NOISEMOD szoftver alapvetően két részből áll: egy grafikus felületből, amelyen keresztül a felhasználó számítási feladatokat állíthat össze, illetve a számítást ténylegesen végző "számítási motor"-ból. A projektek összeállítása a háttérben szövegfájlok megírását jelenti, amelyek megfelelő vezérlőparancsokat tartalmaznak és leírják a fájlban megadott adatokat.

Ilyen projektfájlok kézzel is összeállíthatóak az informatikában jártas szakemberek számára, de az egyszerűbb használat érdekében fejlesztettünk a Quantum GIS térképező alkalmazáshoz egy olyan plugint, ami lehetővé teszi, hogy ezzel ne találkozzon a felhasználó, ha a szakmai feladatra akar koncentrálni:

  • A 284/2007. (X.29.) Korm. rendeletben szereplő, a zajvédelmi hatásterület határára vonatkozó – véleményünk szerint nem minden élethelyzetben egyértelmű – feltételek a településrendezési tervek szerinti területi besorolások függvényében határozzák meg a keresendő határvonalat, melynek értelmezése így az automatikus számítást meglehetősen bizonytalanná teszi, ezért ezen funkciót egyelőre nem implementáltuk a szoftverben. Ehelyett a receptorhálóra történő modellezés eredményeiből választható ki minden irányban az az izophon görbe, amelyik a rendeletben megadott határfeltételeknek a leginkább megfelel.

    A receptorhálóra történő számítás megkönnyítéséhez készítettünk a Quantum GIS térinformatikai szoftverhez egy olyan plugint, amely lehetővé teszi, hogy a térképkezelő felületen össze lehessen állítani egy hangterjedés számításhoz szükséges teljes projektet térképekkel és forrásadatokkal együtt, majd innen néhány kattintással az adatok átadhatóak legyenek a NOISEMOD szoftvernek, ahol futatható a számítás és az izokoncentrációs vonalak a térképre könnyen rátehetőek, kevés felhasználói beavatkozással. Zajszint számítások készítésének leírás >>>


Amennyiben az itt feltüntetettnél részletesebb információkra van szüksége, akkor a NOISEMOD szoftverrel együtt a számítógépre települő működési leírást itt találja.